Bevallom férfiasan: sosem jutott eszembe eddig húsvéti mesegyűjtést csinálni. Leginkább azért, mert – ahogy Instagramon is mondottam volt – úgy gondoltam, nincs túl sok (minőségi) húsvéti mese a hazai kiadók kínálatában. 

…És legalább ennyire férfiasan vallom be azt is, hogy bezony-bezony, tévedtem! Ahogyan tavalyelőtt karácsonykor is hirtelen rengeteg szuper kortárs gyerekkönyv jelent meg, úgy most húsvétkor is mintha összebeszéltek volna a kiadók, hogy minden posztkovid és háborús helyzet ellenére igenis előrukkolnak legalább egy-két olyan kiadvánnyal, amik garantáltan elhozzák nekünk a nyuszihangulatot ?

Minden korosztálynak hoztam valamit, aprócskáktól iskolásokig, hiszen Cucunak most már “kisiskolás könyv”-eket is keresek – sőt még egy foglakoztatót (!) is belevettem kakukktojásként, ami Cucunál és Benunál is hatalmas sikert aratott, úgyhogy nyuszi hopp, ugorjunk is bele!

Ekaterina Truckhan: Hol a hímes tojás? (Móra)

Naphosszat tudnánk vitatkozni arról, mennyi értelme van ünnepi témájú lapozókat csinálni totyogósoknak: nekem személy szerint jólesik, hogy ha ovisoknak meg iskolásoknak is csinálnak nyuszis, tojásos éspervagy bibliai ihletésű gyerekkönyveket, akkor a kisebbekről sem feledkeznek meg. Ablaknyitogatós tojásböngésző ez a sárga lapozó, vidám színekkel és formákkal, igaziból teljesen olyan, mint bármelyik másik jó babakönyv – kivéve, hogy tojások vannak benne ?

A nyitható ablakokkal kicsit meg kellett harcolnunk Cucuval (igen, vele néztük végig először!), és egy hangyányit talán vékonyabbak, mint amit mondjuk egy szenvedélyes Samu-kézre bíznék – de ettől eltekintve bájos kis könyvecske ez, és a rendszerező elmémnek tényleg meglepően jólesik a tudat, hogy ő is ezzel kicsit jobban kapcsolódik a húsvéti hangulatba! Szóval ha épp van baba otthon, aki szeret nyitogatni és lapozgatni, ez remek kis húsvét ajándék lehet, csak mondom…

Lackfi János: Igaz mese a húsvétról (Cerkabella)

Ha az idei húsvéti gyerekkönyveket a híres hazai húsvéti menühöz hasonlítanám, akkor ez a könyv lenne (nekem) a sonka. Erre voltam a legkíváncsibb, egyrészt mert még mindig élénken él bennem az Igaz mese a karácsonyról közvetlen stílusa és szerkezete, de még inkább mert – hívő katolikusként – őszintén úgy gondolom, minden kisgyerekes családba kell egy jól megírt passiótörténet, amire lehet hivatkozni a nagyhét alatt. 

…Aztán az első közös olvasás után kiderült, hogy az Igaz mese a húsvétról nem passiótörténet (!), hanem inkább Jézus életének újramesélése: Jézus babakorát és gyermekkorát is felemlegeti, meg aztán a csodálatos kenyérszaporítást, az utolsó vacsorát, de Jézus szenvedését, halálát és feltámadását igaziból a két utolsó oldalpáron olvashatjuk csak. Ezen én felnőttként eléggé meglepődtem, Benut meg Cucut viszont egyáltalán nem hökkentette meg, sőt, ha bármi, inkább hallgatták volna még tovább a “mesét”: “és mi történt azután?” – faggatott Benu, amikor először hallotta. És a lényeg végülis ez, nem?

Lego – Építs és ünnepelj! Húsvét (Móra)

Kicsit árulónak érzem most magam ? …Általában igyekszem távol tartani magunktól a különböző franchise-kiadványokat, ám abban a csudacsomagban, ami múlt héten érkezett a tavaszi gyerekkönyves újdonságokkal, ez a Lego-foglalkoztató is benne lapult, és a két nagyobbik gyerkőc azóta konkrétan egymás kezéből tépi ki – szóval az átláthatóság jegyében (meg azért, mert ez is szuper húsvéti ajándék lehet Lego-rajongó csibészeknek!) úgy gondoltam, csak megmutatom itt. 

Három húsvéti figurára épül a füzet, leginkább feladványok és rejtvények vannak velük kapcsolatban, de van néhány mesésebb rész, illetve a végén egy-két matricás oldalt is találtunk. A papír minősége jó, nem olyan vékony-fényes-szakadós, hanem kellően robusztus, az illusztrációk pedig (ahhoz képest, hogy színes-szögletes Lego-figurák vannak a fókuszban) egész igényesek és NEM fotóalapúak – plusz, ahogy mondtam, nálunk töretlen népszerűségnek örvend, amióta Cucuék meglátták, szóval tényleg csak ajánlani tudom.

Balázs Ágnes: A pösze nyuszi (Móra)

Veterán Bukkancsosok talán emlékeznek ennek a Mesék örökmozgóknak sorozatnak az első kötetére, ugyanis Cucu (és egy varázspalló) segítségével mutattam be néhány éve: olyan mesegyűjtemények ezek, amelyekben mesénként néhány kiszemelt szó hallatán azonnal valami mozdulatot vagy tornagyakorlatot kell csinálnia a hallgató gyerkőcnek, szóval valóban örökmozgókra lett kitalálva!

Tavaly kicsit dühös voltam magamra, mivel elfelejtettem időben elővenni a húsvéthoz (igen, ez nem idei kiadás!), pedig a névadó “pöszenyuszi” valóban a húsvéti nyúl, akinek váratlan fogproblémái akadnak – úgyhogy most külön büszke vagyok, hogy időben sikerült elővadásznom. Nálunk a cirka ötéves Benunak van jelenleg a legnagyobb mozgásigénye, úgyhogy vele szoktuk nézegetni ezeket a mesekönyveket, de jövőre már Samunál is megpendítem ezt a nyuszisat, mert valami azt súgja, nála is elkélnek majd…

Predrag Stepanović: Nyulacska huszonöt meséje (Móra)

Őszinte leszek, ezzel a könyvvel még csak ismerkedünk (#bőségzavar), de amióta tudom, hogy Lázár Ervin egyetlen műfordításáról van szó, mindig külön izgalommal várom, hogy olvasgassunk belőle! Bár a huszonöt meséből csak három-négy explicite húsvéti témájú, a “nyuszisága” révén megszavaztuk neki Cucuékkal a húsvéti könyv-státuszt, úgyhogy itt a helye neki is!

Maguk a mesék már inkább kisiskolásoknak valók, mint ovisoknak (ahogyan Lázár Ervin meséinek többsége is, most hogy belegondolok), formailag mindenképp – illusztrációkat a borítón kívül nem is találtam, példának okáért. De a mesék kedvesek, kicsit még “lázárervines”-ek is, hiába „csak” fordítás: Nyulacska kalandjai pedig majdhogynem egy az egyben átértelmezhetőek egy kisgyerek ismerkedéseire a világgal, először kicsiben (nyúlüreg), aztán egyre távolabbra merészkedve (tojásfestés, ismerkedés másokkal és társaik). Húsvét utáni fejezetes mesének több mint tökéletes! ?

Wanda Coven: Garabonc Gréti és a húsvéti nyuszi (Naphegy)

Végül, de nem utolsósorban pedig itt van egy igazi “kisiskolás regény”, amit még néhány éve kaptunk a Naphegy Kiadótól – de Cucu akkor még bőven csak azt olvasta, amit mi olvastunk fel neki, úgyhogy egy időre elraktam, mivel a Gréti-sorozat nyelvi és képi világában is egyértelműen az önálló olvasókra lett igazítva. Túl van a Most én olvasok!-típusú kevés szövegű meséken, hosszabb bekezdésekkel, de még mindig sok-sok rajzzal, úgyhogy igazán olvasmányos lehet magabiztos silabizáloknak!

Kedves kis történet, Cucuval a húsvéti időszakon kívül is elővettük már (khm, ez az oka a gyűrött lapoknak): az iskolás Gréti az igazgató nyusziját hazaviszi a húsvéti szünetre, de természetesen elfelejt egy fontos szabályt, amikor hazaér a nyúllal, és aztán sitty-sutty meg kell oldania az ebből adódó húsvéti kalamajkát, mire vissza kell adnia a nyulat – húsvéti is, aranyos is, és nincsenek benne ízléstelen csillámpónik! Kell ennél több?


…Ééés ezennel a végére is értünk! Remélem, lesz ezek között olyan olvasni- (vagy legózni-)való, amit esetleg belekönyöröghettek még most gyorsan a húsvéti nyúl kosarába – csak nehogy kiszorítsa a csokitojásokat! ? Előre is áldott húsvétot és boldog ünnepeket kívánok; ha pedig valamit kihagytam, írjátok meg bátran, és felvésem a jövő évi listánkra!

A képeken szereplő könyveket mind recenziós példányként kaptuk a kiadóktól, ezennel is ezer hála értük!