Ami késik, nem múlik – hanem inkább hipergyorsan halad felénk, már amennyiben a karácsonyról van szó, ugye?

Nyakunkon az ünnepek, idén kicsit másképp, mint általában, de ugyanúgy lesznek (kis)családi összebújások, mézeskalácsozások, szaloncukor-lopdosások a fáról…

Ennek szellemében állítottam össze nektek ezt a már-már véget nem érő, velős karácsonyi könyvlistát is, hogy már most (és még sokáig) varázsolja oda a szeretet ünnepét az olvasósarkotokba!*

*És ez még mindig csak a jéghegy csúcsa – ha ennél is több karácsonyi könyvre és részletre vágynátok korosztályos lebontásban, szívből ajánlom az Égigérő blog ünnepi összeállításait!

Nodeszóvalkérem, csapjunk is bele…

Harcos Bálint – Agócs Írisz: A medve, aki a karácsonyfában lakott (Pagony)

Akik Instagramon is aktívkodnak, emlékezhetnek rá, hogy néhány hónappal ezelőtt Vadas János @kispapacoach_official feltett egy kérdést: „Hol vannak az apák a mesékből?” Hát ebben a karácsonyi maci-mesében nagyon is jelen van az apa figurája, másnéven Apu, aki Lizával együtt megy karácsonyfát venni, és hazacipelve nem érti, miért is olyan nehéz.

Mindez nyakon öntve Agócs Írisz illusztrációival, amelyek még színesebben zsizsegnek a lapokon, mint a Maszat-könyvekben meg a Cipelő Cicákban, és máris megvan a tökéletes decemberi esti mese! (Azt tartsátok észben, hogy a szentesti rituálé itt angyalka-mentes, Liza és Apu együtt díszítik a fát, szóval okot adhat némi magyarázkodásra a történet, ha úgy esik.)

Varró Dániel – Szegedi Katalin: Diótörő (Jelenkor)

„Sose ítélj meg egy könyvet a borítójáról!” – tartja a régi angol mondás, és tízből kilencszer meg is állja a helyét: az a bűvös tizedik viszont mindig elvarázsol engem, legyen szó egy illusztrált Harry Potterről, egy bizarr svéd csendeskönyvről, vagy bármiről, amely Varró Dani és Szegedi Katalin neveihez fűződik.

Ezért örültem meg annyira, amikor először láttam (onlájn) ezt a felfrissített Diótörő-változatot. Amikor meg végre kézbe vehettem és átlapoztam, örömmel konstatáltam, hogy igen, a szöveg ebben az esetben is kellően „varródanis”-ra sikeredett, az illusztrációk még az ijesztőbb figurákba is bájat lopnak – azt viszont, hogy a bő hároméves Benunak mekkora kedvence lesz, még én se gondoltam volna! (Úgyhogy mégis szorult egy kis meglepetés a dologba, nnya!)

Kortárs szerzők – Szimonidesz Hajnalka: 3-5-8 perces téli mesék (Pagony)

Nem egészen értem, hogy működik ez a 3-5-8 perces mesekönyv-sorozat – a legtöbbjük fordított anyag, ez itt viszont (meg a járműves nagytestvére) kortárs hazai szerzők gyűjtőkiadása, egy-egy hazai illusztrátor keresztanyaságával megáldva. Az illusztrátor ez esetben Szinomidesz Hajnalka, akitől az idei évben ez a negyedik könyvünk, így Cucu is, Benu is ismerősként nézegetik a gyönyörű rajzokat, a mesék meg… Csak annyit mondok, „Pingvinterjú”.

Mert amellett, hogy ez lett az egyik kedvenc szavam idén, remekül összefoglalja a könyvet magát: kedves és kreatív történetek vannak benne Szabó T. Annától (a pingvinmama), Marék Veronikától (aki egy Emmás mesét írt bele, így Cucunak rögtön az lett a kedvence), Gimesi Dórától (akit kezdek a karácsony mesék koronázatlan királynőjének gondolni, lásd lentebb), Dániel Andrástól és még sok-sok más zseniális magyar szókovácstól. Az „egyik jobb, mint a másik” legkarácsonyibb esete.

Gimesi Dóra – Rófusz Kinga: A boldogság madara (Cerkabella)

Amióta Cucuval estéről estére elolvastuk élete első „fejezetes” könyvét, azóta keresem, mi legyen a következő. Aztán megláttam ezt a gyönyörű újramesélését Maurice Maeterlinck klasszikus kék madár-történetének (amiről, bevallom, csak annyira emlékeztem, hogy gyerekként együtt néztük öcsémmel-húgommal a film-verzióját), és azt gondoltam, ez az! Ez lesz a következő!

És így is lett: a hölgyeménnyel jelenleg a felénél járunk, kicsit jobban kell figyelnie, mint az eddigi meséknél, pláne amikor a különböző lelkekről van szó – de nagyon élvezi, én meg lubickolok Rófusz Kinga sejtelmes rajzaiban, és azon gondolkodom, hogy van az, hogy az idei karácsonyunk egyik kedvenc mesekönyve ismét Gimesi Dórától van?! (A tavalyiról – A tündér csizmája, szintén Szegedi Katalin illusztrációival kísérve – ITT írtam!)

Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob (Kolibri)

Töredelmesen bevallom, finn mesékből nem állunk valami jól. (Skandináv lakosként ez még nagyobb vétek, mint egyébként!) A Mumin-mesékkel idén kezdtünk el igazán ismerkedni, Tatu és Patu-könyvünk – bár sokan ajánlották már – nincs még, és ebből a Mikulás-sorozatból is ez az első darabunk. Vannak ilyen vakfoltjaink, no.

Pedig nagyon szuper kis történet ez a Mikulásos! Bár a grafikái nem egészen az én szájízem szerint valók, ugyanakkor igényesek, részletesek, el lehet veszni bennük – a történet meg nagyon kedves, nekem különösen a beteg Mikulást gyógyfüvekkel kezelő Mikulásanyó tetszett meg, meg hogy van benne egy Bikfic (egy újabb kedvenc szó!), Cucuéknak pedig a sok-sok karácsonyi manó, akik mind azon dolgoznak, hogy Bikfic megkapja az ajándékát. Ha van még lehetőségetek a napokban beszerezni, érdemes!

Lackfi János – Horváth Ildi: Igaz mese a karácsonyról (Cerkabella)

Végül, de cseppet sem utolsósorban meg itt egy igazi különlegesség: egy olyan elmesélése Jézus születésének, amely nemcsak a kicsik nyelvén van írva, hanem kontextusba is helyezi a dolgokat. Isten arcával indul, és a hegyi beszéddel (?) ér véget, de a fókusz mégiscsak a jól ismert történeten van, Máriával, Józseffel, csacsival, háromkirályokkal, Heródessel, és persze legfőképp a kicsike Jézus babával.

Ha tehetitek, olvassatok bele a fenti képeken a szövegbe, mert az illusztrációkon túl – amelyeket Horváth Ildi egészen újszerűen alkotott meg, hiába az egyik legismertebb téma a világon! – ez fogja eldönteni, nálatok megfér-e az otthoni rítusok között egy ilyen stílusú karácsony-mese. Lackfi János „mesélősen” emleget fel egyik bekezdésben angyali áldást, másikban kórházi szülést, szóval tényleg abszolút (gyerek)kontextusba emeli a mai lurkóknak ezt a szent igazmesét.


És a végére is értünk az idei ajánlónak! Ha ennyi nem elég, ITT végigpörgetheted az elmúlt évek karácsonyi könyveit, már amiket a Bukkancson ajánlgattam – és ha gondolod, meséld el, nálatok mik az idei kedvencek? Csak nem olyasmi, amit jól kifelejtettem? ??

A felsorolt könyveket mind-mind recenzióra kaptuk a kiadóktól, ezúton is hálásan köszönjük őket!