Úgy elszaladt ez a nyár, hogy még most is pislogok. Itt északon már minden értelemben beköszöntött az ősz: lehűlt az idő, elindult a tanév, túl vagyunk az első évkezdő náthákon is (és még csak holnap indul a szeptember, ajvé!)… Ilyenkor valahogy a családunkban mindenki olvasósabb kedvébe fordul, úgyhogy ennek apropóján gondoltam, mutatok nektek egy bő halomnyi mesét-könyvet-miegymást, amik folyamatosan kézben vannak mostanság – és, történetesen, mind a Babilon kiadótól kaptuk őket.

Merthogy húsvétkor, a csudaszép Láss csodát! és Kerek erdő, esztendő után sok-sok új kiadványt kaptunk ismerkedésre, ebben a huss-el-véle nyárban pedig nem volt időm ráérősen mesélni róluk – no de most! Van itt minden, kicsiknek-nagyoknak, könyvek és matricák… Csapjunk is bele!

Böngészők és formák a kisebbeknek

Nemrég mutattam be az űbercuki bababöngészőinket odaát Instagramon, úgy most csak annyit mondok róluk, rezidens Samu-babánk továbbra is örömmel gyűri őket, Cucuék pedig (majdnem) bármikor odahuppannak mellé, hogy ők kérdezgessék helyettem: „és hol a csacsi? És a krokodil? És a süti?”

Amit viszont talán még azoknál is gyakrabban vettünk elő a nyáron, az az Itt a helyed! képeskönyv – Benuval rendszeresen olvassuk esti meseként, ő a kiszólásokat szereti benne, én meg a mondanivalót: hogy hiába vagy más, mint a többi, nem (csak) az a megoldás, hogy hozzád hasonlókat keress, mert igaziból mind kiegészítjük egymást.

(Egyébként azon kevés képeskönyvek közé tartozik, ahol valóban kevés a szöveg az oldalakon, emiatt is szeretjük!)

Tények és történetek a nagyobbaknak

Szintén ezzel a matekos csudakönyvet kezdeném a nagyobb (értsd: nagycsoportos és kisiskolás) gyerekeknek szóló felsorolást, amiről ugyanúgy sztoriztam, videóztam, áradoztam már az instavilágban, mint a bababöngészőkről – az alaptézis, miszerint a matek ott van mindenhol körülöttünk, nekem mint igazi antimatekosnak külön érdekes, Cucu pedig konkrétan húszperceket tudja lapozgatni egyedül a könyvet, minden alkalommal másba kérdez bele, szóval tényleg szuperül ágyaz meg a természettudományos érdeklődésnek!

És ha már minden értelemben színes ismeretterjesztőknél tartunk, muszáj megemlíteni a Mi Micsoda-sorozatot is, ami remekjó példája annak, hogyan lehet korszerűsíteni és több korosztály számára is hozzáférhetővé tenni egy klasszikus könyvsorozatot (merthogy, ugyebár, még én is emlékszem iskoláskoromból a „mimicsodákra”, és szerintem vagyunk még ezzel egy páran!).

Ez a medvés például mindhárom itthoni állatrajongónkat (bár talán inkább a két nagyobbat) leköti, egyelőre inkább böngészgetjük, mint olvassuk, de már így is megtanultunk egy maréknyi új medvefajtát, meg hogy a plüssmacikat miért nevezik „teddy”-knek angolul!

Aztán itt van ez a macskás-tigrises, ami pedig az Olvasó-szériához tartozik – sokkal interaktívabbak, mint a nagytestvéreik, rövidebb bekezdések (és nagyobb betűméretek!), minikvízek és hasonló nyalánkságok segítségével húzza be már a fiatalabb könyvfalókat is, éljen-éljen!

Ha meg inkább az összebújós olvasásra vágynak a lurkók, mint az ismeretszerzésre, akkor a Babilon kisiskolás regényei tuti találat lehetnek – nálunk eddig a Tom kapitány szólt (nagyon-)nagyot, ráadásul inkább az ötéves Benunál, ami külön meglepett, mert azért ez egy igazi, fejezetes mese, több olyan (mechanikai felhangú) kifejezéssel, amiket igaziból én sem ismerek ?

Ezt az csillagfarkasos mesét pedig, mivel Cucu épp hatalmas Harry Potter-korszakában van, még nem olvastuk együtt, csak én lapoztam át – és bár a borító grafikája alapján valami nagyon tündibündire készültem, szerencsére kifejezetten olvasmányosnak tűnik. Ráadásul pont egy Emma nevű lány benne a főszereplő! Úgyhogy amint letudta a Potterverzum következő kötetét, szerintem cseppet sem kell majd győzködnöm Cucut arról, hogy ez legyen a következő közös mesénk…

A betűkön túl: matricák és színező!

Akármennyire mesefanatikusok vagyunk, nyilván nálunk sem olvas MINDIG mindenki – úgyhogy külön örültünk ezeknek a Babilonos matricásfüzeteknek és színezőnek is! Kezdjük a matricásokkal: a matricák kedvesek és szép nagyok (azaz könnyen kezelhetők!), ráadásul egy külön kis füzetkébe lehet beragasztani őket, amitől ugye még nagyobb sikerélménye lesz minden apró matricarajongónak!

Ez a hercegnős-csillámos színező pedig (ofkorsz) Cucut köti le leginkább, még nem végzett az összes oldallal, ezért tudok belőle ilyen tiszta részeket is mutatni, de nem sok híja van – a csillámos dolgokkal, khm, mindig le lehet kenyerezni…

Mindezek után remélem, ti is azt érzitek, amit én: érdemes tüzetesen körbenézni a Babilon kínálatában, mert majdhogynem hétről-hétre rukkolnak elő hasonlóan sokszínű kiadványokkal, mint amikbe mi is belefeledkezhettünk egész nyáron! Ha bőségzavarban vagytok, szóljatok nyugodtan, szívesen segítek kiigazodni ? Mi meg köszönjük ezt a sok csudaságot, igazán bearanyozták az elmúlt hónapjainkat – biztos vagyok benne, hogy visszalopják majd a vakáció ízét a közelgő, ősziesebb napjainkba is.


Könyvek: Képes könyvecském-sorozat (Claire Shorrock), Itt a helyed! (Naomi és James Jones), Matek a köbön (Anna Weltman), Mi Micsoda: Medvék, Mi Micsoda Olvasó: Macskafélék, Ifjabb Tom kapitány: 1. Egyedül az űrben (Bernd Flessner, Peter Schilling, Stefan Lohr), Titkos jótevők: A kis csillagfarkas (Paula Harrison).

Korosztály: 0+, 3+, 6+, 8+, 7+, 6+, 6+.

Ezeket a könyveket mind-mind recenzióra kaptuk a kiadótól, ezúton is köszönjük!