Tudjátok, mi a legjobb ebben a csudikönyvben? Nem az, hogy gyönyörű, igényes, vagy részletes (bár ez persze mind remekjó dolog) – hanem hogy gyerekszemmel tekint a “mi az a csoda?” velős tematikájára. Merthát gondoljunk bele: ha mondjuk Cucut* megkérdezném, szerinte milyen csodák vannak a világon, kötve hiszem, hogy a gízai piramisokkal vagy a kínai nagy fallal példálózna elsőnek ? Helyette sokkal igazibb varázslatokat emlegetne: a cseresznyefák virágzását tavasszal, például, vagy a szivárványokat, vagy a hullócsillagok bukdácsolását a sötét égbolton… 

Erre a “csodálkozásra” visszhangzik a Babilon Kiadó szívbemarkolóan szép ismeretterjesztő gyerekkönyve, a Láss csodát!, amiben ötven természeti jelenséget rajzolt meg ugyanaz a Freya Hartas, aki a nagysikerű Kerek erdő, esztendő böngészőt is megalkotta. Mindegyik csoda eseményként van feltüntetve – “a szivárvány feltűnik az égen”, “a szúnyog meglóg” és társaik – és stílusában sem a hagyományos ismeretterjesztő könyveket idézi, hanem amennyire csak lehet, hétköznapi stílusban meséli el, mi történik éppen. 

(Ettől például sokkal könnyebben lehet esti mesének is bevetni, mint mondjuk egy Our Planetet vagy egy világatlaszt!)

Persze, ahogyan a Kerek erdőnél, úgy itt sem elhanyagolható a könyv hihetetlenül igényes kivitelezése – őszintén, alig merem Cucu és Benu kezébe adni, annyira szép a papírja, tapintása, mindene ? …Ami, ¨úgy egyébként, komplett badarság a részemről, hiszen a matt papírlapok nemcsak szépek, hanem vastagok is, úgyhogy elég jól viselik az apró kezek gyűréseit – meg hát mégse nekem szól ez a szépség, hanem nekik ?

Mindenesetre jelentem, odavagyunk, pedig ismeretterjesztő könyveknél (még) elég szőrösszívűnek érzem magam – de ha minden további kiadványunk hasonló lesz, azt hiszem, ez NAGYON hamar változni fog ?

*Ahogy ezt írom, Cucu épp itt ül mellettem, és hínárt meg tengericsillagot rajzol a könyvben látottak mintájára, innen az ihlet 🙂

Könyv: Láss csodát!, Rachel Williams és Freya Hartas, Babilon, 2021.

Korosztály: 4+

Ezt a könyvet recenzióra kaptuk a kiadótól, ezúton is köszönjük!