❗️Figyelem! Ez a beszámoló nyomokban érzelmeket (és egy kuponkódot) tartalmaz!❗️

Hetek óta töröm a fejem, hogyan is írjak erről a gyönyörűszép, bennem mégis zavaros emlékeket bolygató könyvről.

Amikor a Csimota Kiadó megkeresett, hogy volna-e kedvem ismét recenziózni a legújabb könyvüket, minden korábbi embargóm ellenére igent mondtam. Már első ránézésre különlegesen szépnek és igényesnek (erről majd bővebben később!) tűnt a Nyaralás a szigeten – hát még amikor megtudtam, hogy egy magyar szerző (Vajda Éva) története egy svédországi családos nyaralásról! Nem is akárhol, hanem Gotland szigetén, ami státuszában kissé hasonlít a hazai Balatonhoz, Svédország egyik leghíresebb nyaralókörnyéke… Mindezek után biztos voltam benne: ez a könyv biztosan nekünk való lesz.

És valahol igazam volt: a szöveg valóban többször emlegeti saját svéd nyaraink állandó elemeit, úgymint a kavicsos strandokat, a jéghideg tengert, a legeldugottabb tengerpartokon is kapható péksütiket… Ezek nekünk mind-mind az „itthon”-t jelentik, mutatom is, mennyire:

No de vissza a könyvhöz: tényleg kiemelkedően szép, pedig a Csimota Kiadó grafikai igényessége szerintem amúgy is egyedülálló a hazai piacon! A KREA dizájniskola Bíró Annájának keze munkáját dicsérik az illusztrációk, amelyek inkább művésziek és elgondolkodtatóak, mint közérthetőek, de ez teljesen rendben van, sőt: rímel a mese szövegére, ami – legalábbis szerintem – szintén egy szűkebb, érzékenyebb rétegre van szabva a közízlés helyett. És bár nem fedeztem fel a képekben konkrétan Gotlandra (vagy Svédországra) jellemző vonásokat, ez semmit nem vesz le az illusztrációk nívójából, sokáig lehet nézegetni-csodálni mindegyik oldal grafikáját.

Ám a kavicsos nyaralásokat idéző cím valójában csak a körítése – szebben mondva: kontextusa – a Nyaralás a szigeten mondanivalójának. Mert ez a történet valójában nem más, mint egy hétéves kislány belső monológja arról, mennyire utálja, hogy mindig utazgatnia kell elvált szülei között, mennyire idegenkedik (svéd) apukája új barátnőjétől, és egy közös gotlandi nyaralás alkalmával mégis hogyan fogadja el és szeretgeti meg őt.

Mint elvált szülők gyereke, első kézből emlékszem erre az élményre: bár mindkét szülőm magyar, én pedig bőven tinédzser voltam, amikor apám elköltözött, annak az emléke, hogy két külön helyen találkozol a szüleiddel, és hogy az egyiknek aztán párkapcsolata (!!!) is lesz, erősen visszhangzott a fejemben, miközben a kis Alexandra szavait olvastam.

Nekem (és szerintem rajtam kívül még sokaknak) ez az „apának új barátnője van” című helyzet valamivel hosszabban és nehezebben oldódó problémát generált, mint Alexandrának, aki a nyaralás elején még sót szór Apa Évájának sütijére, utána nem sokkal viszont már el meri mondani neki saját belső fájdalmait, hazarepülve meg azon töpreng, hogy most már Éva is hiányozni fog neki, ha nincsenek együtt – ugyanakkor, ha a görögöknek szabad volt három napba sűríteni masszív tragédiákat a színdarabjaikban, miért ne engedhetnénk ezt a szabadságot saját íróinknak is? (Arról nem is beszélve, hogy egy ekkora gyerek életében az idő amúgy is események köré sűrűsödik, ha jól tudom, a sajátjaimat nézve legalábbis ezt vettem észre.)

Ha pedig félreteszem saját érzelmi batyumat, és pusztán modern, mesefanatikus szülőként vizsgálom a könyvet, akkor elsőként az jut eszembe, hogy igen, (sajnos) egyre több család polcán helye van a Nyaralás a szigetennek. Ha nem is az összesnek – és itt férfiasan bevallom, hogy Cucuéknak még nem mutattam a könyvet, leginkább amiatt, mert azonnal kérdezősködni kezdenének arról, a mi családunkban hogyan is történt ez az egész, hiszen nálunk is három nagymama van, nem kettő!… – de ott, ahol valóban meg kell barátkozni egy új családmodell gondolatával, jól jöhet egy realisztikus (ám végül mégiscsak optimistácska) mese arról, hogyan is történik/történhet az ilyesmi.

Összességében úgy gondolom, a Nyaralás a szigeten egy képileg gyönyörű, szövegében delikát témát boncolgató könyv, amely elsősorban olyan kisiskolás gyerekeket érint majd szíven, akik a saját életükben (vagy a barátaikon keresztül) szembesülnek hasonló helyzetekkel. Én mindenképp örülök, hogy megkaptuk, még ha egyelőre a saját polcomon is tartom – szerencsénkre azért van még néhány csudaszép Csimota-könyvünk, amik közül Cucuék már a saját polcukon válogathatnak ?

Apropó!

Ha véletlenül nálatok is jól jönne ez a könyv, vagy – ezt figyeljétek – ? BÁRMELYIK ? Csimotás ? könyv ?, akkor ruccanjatok át a Csimota-honlapra, és vásárlásnál pötyögjétek be a BUKKANCS30 kuponkódot, hogy 30%-kal kevesebbe kerüljön a vásárlásotok! Ritkán csinálok ilyet, de a nyarunkat tényleg átjárták a Csimotás könyvek, és őszintén azt gondolom, így a nyárból őszbe váltáskor külön jól jöhet néhány gyönyörű, ötletes kiadvány… Instagramon majd mutatom, nálunk mik a konstans kedvencek, de böngésszétek át ti is a kínálatukat, hátha rátok kacsint valami különleges ?


Könyv: Vajda Éva: Nyaralás a szigeten (2022), Csimota Kiadó.

Korosztály: 6+

A könyvet recenzióra kaptuk a kiadótól, ezúton is köszönjük!