Mitől lesz egy könyvből „slágerkönyv”, szerintetek?

Hogy millióan olvassák, mint a Harry Pottert?

Hogy trendet stílust alkot, mint a Twilight, ami után (ha jól emlékszem) évekig gázoltunk bokáig lucskosan a vámpíros-farkasemberes ifjúsági irodalomban?

Vagy hogy annyira egyedi, különleges világot alkot, hogy az aztán kilép a lapok közül és konkrét szubkultúrát ihlet, mint mondjuk Tolkien művei (vagy persze, csak hogy önmagamat ismételjem, az örök Potter-világ)?

…Évtizedes könyv- és popkultúra-fogyasztóként azt gondolom: ha egy könyvben mindebből van egy csipetnyi, az már egész jó alaprecept egy nagyobb könyvdurranáshoz ?

A kisebbeknek való (mese)könyvek között viszont ritka ennyire univerzális könyvsikert felfedezni – ami teljesen rendben van, ovis gyerkőc ne is törődjön stílus-szubkultúra-satöbbivel – , éppen ezért kuriózum, vagy mondhatnám úgy is: S Z E N Z Á C I Ó (így, csupa nagybetűvel!) ez a Kicsikből NAGYOK sorozat! Maria Isabel Sánchez Vergara 2014-ben adta ki az első részt, azóta pedig konkrétan meghódította a világot: mi 2019-ben vettük meg az első (svéd) kötetünket, ami történetesen Ella Fitzgeraldról szólt, és emlékszem, már akkor is azon gondolkodtam: mikor jelenik már meg végre magyarul?!

Szerencsére nem kellett (túl) sokat várnunk: a HVG Könyvek végül tavaly nyáron adta ki magyarul ezt a négy kötetet, amit aztán kedvesen elküldtek nekünk is – azóta pedig még négy NAGYember történetével (Albert Einstein, Stephen Hawking, Teréz anya és Marie Curie) gazdagodott a kínálatuk, éljen-éljen! ? Arról nem is beszélve, hogy az egyik legfrissebben megjelent könyve ennek a sorozatnak, ami a méltán híres Ruth Bader Ginsberg életéről szól, Orosz Judit hazai illusztrátor keze munkáját dicséri…

Merthogy ettől (is) különleges ez a sorozat: mindegyik NAGY történetet más-más illusztrátor alkotta meg képileg, némelyet egészen sajátságos stílusban (a fenti Frida Kahlo-könyvvel például nekem barátkoznom kellett kicsit, pedig persze gyönyörű, mint maga a művésznő!). Ha választanom kéne, hogy a gyerkőcöknek melyik grafikai világ költözött leginkább a szívükbe, akkor a Coco Chanel, illetve David Attenborough-os könyveket emelném ki: Cucu a Chaneleset konkrétan ki sem engedte a kezei közül hetekig, amikor megkapta!

De természetesen nemcsak a külcsín, hanem a belbecs miatt is szeretjük ezt a sorozatot: zseniális ötlet egyszerű vonalakban átadni egy-egy híres életet a növekvő generációnak, pláne napjaink szuperhősökkel szaturált közhangulatában – a négy és fél éves Benu, azaz párdon, Szuperben például legalább akkora áhítattal hallgatja az állatoktól hemzsegő Attenborough-könyv történetét, mint amivel a rajzfilmhőseit szokta figyelni (ami külön megbizsergeti szülői szívemet ✨).

Egyetlen kritikám van a könyvek szövegével kapcsolatban: összevetve a svéd (és angol) verziókkal, nyelvileg kissé bonyolultabbra sikerültek ezek a magyar kiadások – külföldön élő magyarként erre nyilván érzékenyebb vagyok, hiszen az én könyvfalóim nem találkoznak oviban, iskolában vagy a sarki közértben az „eltünedezni”, „harmóniában lenni” vagy „fosszíliák” szavakkal csak úgy. Ám mindez semmit sem csökkent a szövegek igényességén és átgondoltságán, szóval csak mint kétnyelvű ex-bölcsész vésem ezt oda az (egyébként teljesen ötcsillagos) véleményem margójára.

Merthogy tényleg úgy gondolom, minden modern mesekönyvtár ékévé válnak ezek a kiadványok: nem mert gyerekformájú slágérkönyvek, hanem mert egyszerre élvezhetőek és értékesek, gyermek- és felnőttszemmel olvasva – a sorozat könyveket átívelő mottója pedig (ti. hogy kisembereknek is lehetnek, sőt, LEGYENEK nagy álmai) igenis kortalan tanulság, különösen napjainkban. Vagy nem?


Könyvek: Kicsikből NAGYOK-sorozat, Maria Isabel Sánchez Vergara, HVG Könyvek 2021.

Korosztály: 4+

A könyveket mind recenzióra kaptuk a kiadótól, ezúton is köszönjük!

Egy válasz

Hozzászólások lezárva.