A Nagy Bukkancs Társasjáték Ajánló

Be kell vallanom valamit: utálok társasozni.

Tudom, tudom! Szörnyű ciki. De valahogy már gyerekként sem fogott rajtam a dolog allűrje: a Monopoly és Capitaly még csak-csak elment, de a Rizikót mindig is untam, a Gazdálkodj okosan!-t is csak ideig-óráig bírtam, néhány éve pedig, amikor Doda barátnőmék kihozták a Pandemicot, abba sem bírtam beleérezni (bocs, Doda?).

No de! Szerencsére a gyerkőceim NEM rám ütöttek ebben a tekintetben, és ahogy cseperednek felfelé, egyre több társast tudunk már együtt is játszani – úgyhogy gondoltam egyet, és összegyűjtöttem azt a hét kedvencünket, amibe jelenleg mind bele tudunk feledkezni! Van köztük kiadói példány, ajándék és saját vétel is, szóval izgi egy gyűjtemény: lássuk csak, mi micsoda! ?

Memoo Toys: Mesélő társasjáték

Memoo Toys: Mesélő

Alig merem leírni a szégyentől, de ez a mesekorongos játék már vagy fél éve nálunk van, mégsem volt érkezésem posztolni róla eddig – pedig! Kezdjük ott, hogy egy nyitott végű, természetes anyagokból készült, MESE-központú játék (amivel engem máris levett a lábamról, minden társas-irtózásom ellenére), ami ráadásul a nyitottsága miatt könnyen adaptálható ovisoktól nagyobbakig bárkinek – szóval elég sok piros ponttal startolt ?

A „szimbólumok alapján mesélj valamit” ötletet persze már a Story Cubes is sikerre vitte, de azért itt mennyiségekkel szebb a kivitelezés: a lézervágott korongocskák kellemesen időtlenek, a vászontérkép kreativitásra inspirál, a kis vászonszütyő pedig igazán környezetbarát megoldása a fatallérok tárolásának. (Aminek külön örülünk, ugyanis Samu már most imádja kézbe-szájba venni őket! ?) Egy szó mint száz: ha félig mesés, félig játékos kedvünkben vagyunk, ezt kapjuk elő!

Ezt a játékot ajándékba kaptuk a Memoo Toystól, amiért ezúton is nagyon hálásak vagyunk!

Kuvik: Matek Doboz

Kuvik Matek Doboz

Szóval az úgy volt, hogy Török Judittal egymásra találtunk Instagramon, egyrészt a Bukkancs, másrészt Judit csuda-grafikái révén – aztán Cucu megkapta tavaly karácsonyra a Kuvik-féle Betűkártyákat, és kiderült, hogy azokat Judit tervezte, így meg aztán az idei karácsonyra meg ezt a szipiszupi Matek Dobozt kaptuk meg, ezúttal már rögtön tőle! Látjátok, mennyi jó is tud történni az insta-univerzumban? ?

Kakukktojás ez picit, mivel ugye nem társasjáték, hanem „tanulós” doboz, ami az iskolás feladatokat önti új köntösbe – mi mégis (ahogy a képeken is láthatjátok) egyelőre inkább játszunk vele együtt, Cucu, akinek egyébként a kedvenc tantárgya a matek (!!!), ide-oda rakosgatja a pálcikákat meg a korongokat, amiket azért nem láthattok a képeken, mert úgy elpakolta őket, hogy a világért sem tudtam épp akkor megtalálni ?‍♀️, de kedvence még az alternatív óra és a számegyenes itt, ami kissé meghajlott már a sok használattól, dehát ilyen az élet egy számokért rajongó gyerek esetében! ?

Ezt a dobozt ajándékba kaptuk a Kuviktól, amit ezúton is nagyon köszönünk!

Pagony: Lajka kutya társasjáték recenzió

Pagony: Lajka – Űrutazás 3-5-8 éveseknek

Namármost, van nekünk a Pagonytól már egy-két társasjátékunk (Kuflisból például több is!), de azt kell mondjam, hogy eddig EZ a kedvencem mind közül – pedig ebből is még csak a legegyszerűbb, legkisebbeknek való verziót próbáltuk! ? Itt pont Benuval űzzük a dobókocka-alapú színezést, de általában mind a négyen játsszuk, azért is nyűvödtek már el kissé a színezőlapok (upsz)…

De van két másik verziója is ennek a játéknak, szintén színezősablon-alapú – úgyhogy amint megunják a gyerkőcök az űrkukacok, űrkígyók vagy űroroszlánok színezését, mutatom majd azokat is! (Khm, meglehet, hogy kicssit várni kell majd erre: amint láthatjátok, Benu nagyon megszerette ezeket az űr-lényeket, a kis cukipók ?)

Ezt a játékot recenzióra kaptuk a Pagonytól, amiért ezúton is ezer hála!

Móra: Meseország Nagy Játékkönyve

Képzeljétek, amikor először lapoztam át ezt a „könyvet”, kicsit úgy éreztem, mintha az olasz Meseatlaszt magyarintotta volna valaki – aztán rájöttem, hogy ez tiszta lükeség, mert hiába van benne a címben a „Meseország” szó, ez a kiadvány bizony elejétől végéig társasjátékokból áll, méghozzá a legismertebb tündérmesék nyomán!

Cucuék kedvence egyértelműen a Pinokkió-oldalpár (amit a fotósorozat második felében láthattok), meg a tény, hogy a „könyv” végén kipattintható mesefigurák is vannak, akikkel a saját mesejátékukat, de persze másét is végig lehet játszani! Láng Anna megint csodaszépet alkotott: mindegyik játék gyönyörű, és (szerencsére) aránylag könnyen érthető is, ami extra piros pontot érdemel (mert nem mindig van ám így, lásd lejjebb ?).

Ezt a játékkönyvet recenzióra kaptuk a Móra Könyvkiadótól, amiért ezúton is nagyon hálásak vagyunk!

Pagony: A Kuflik és az esőtánc

Annyi Kuflis játék(unk) van már, hogy őszintén kíváncsi voltam, mi újat tud mutatni még nekünk ez a legutóbbi variáció? Aztán rájöttem: ez egy nagyon MOZGÓS játék, ami Benu miatt nálunk különösen jól jön ? – általában én szoktam vele ezzel játszani, amikor már hazakamilláztunk az oviból, és el kell még ütni az időt valamibvel, amíg Cucu haza nem ér.

Az igazság jegyében elárulom, hogy a szabályleírás nem valami egyszerű, sőt, többször is nekifutottam, mire megértettem, mit kell csinálnunk – ami persze feleseleges is volt valahol, mert Benu úgyis a maga szabályai szerint játszik leggyakrabban ?‍♀️ De nem olyan nehéz ez, csak a leírás miatt tűnik annak: lényegében egy olyan memória-játék, amibe bele van építve egy veszélyfaktor (hogy Zödönéket elmossa az eső), ezért különösen sürgős a párok megtalálása, ennyi. Szóval ezt is szeretjük ám ?

Ezt a játékot (szintén) recenzióra kaptuk a Pagonytól, amiért (szintén) ezer hála!

Helvetiq: Bandido

Én nem tudom, nálatok milyenek a gyerkőcök, de nálunk erősen dúl mindegyikben a versenyszellem ? Emiatt könnyen fordultak hiszis kudarcélményekké az első közös társasozásaink, ami miatt aztán Bazsi elejtette, hogy karácsonyra ő igazán egy olyan kooperatív társasnak örülne, amit már ekkora tökmagokkal is lehet játszani.

Én pedig némi világháló-böngészés után rátaláltam erre az egyszerű-de-nagyszerű western-játékra, ahol minden játékos azon dolgozik, hogy a bandita menekülési útvonalát elzárja – Benunak ugyan egy hangyányit még nehéz, de Cucu teljesen jól tudja már velünk játszani, mi meg oda és vissza vagyunk Bazsival, hogy végre nem ordít senki a játék végén! ? (Azazhogy de, természetesen ordít mindenki, csak örömükben, ami egy iniminit mégiscsak jóbb ?)

Ezt a játékot a Helvetiq egyik forgalmazójától vettem karácsonyra, akik ráadásul egy ingyenes Covid-verziót is csináltak belőle, érdemes rákeresni!

És végül: Mesekártyák

Ne harapjátok le a fejem ?, de csak idesufiztam a szívemcsücse Mesekártyákat is, mert Benu a múltkor teljesen magától kérte, hogy hadd játsszon velük, és azóta is a lakás különböző pontjairól szedegetem össze őket! Ugyanis nemcsak meseválasztásra tudják (és fogják) használni ezeket a kártyákat (meg a szütyőt, meg a tartót…) a mindenkori könyvfalók, hanem ilyen-olyan játékba is csaphatnak velük, bezonyám!

…Mert ez a szép a gyerekségben, nem? Hogy mindent és bármit felhasználnak mindenhez és bármihez. Szóval a meseválasztáson kívül ezek a kártyák – legalábbis nálunk – voltak már kincskereső-térképek, memory-elemek (mindegyikből csak egy van, szóval ezt külön móka volt nézni ?) és mesekönyvek is, amikből „olvasták” egymásnak Cucuék a történéseket – emiatt úgy gondoltam, mégiscsak itt a helyük, nem? (Meg azért, mert szeretem őket, nnya ?)

Ezeket a kártyákat én találtam ki, úgyhogy nem tudom, hogy ez bújtatott reklámnak minősül-e vagy sem, de biztiből azért ideírom!


Ennyi tehát a móka mára, vagyishát persze nem, mert ezekkel a társasokkal mindig mókázhat az ember! Ha esetleg tartjátok a Valentin-napot a gyerkőcökkel is (itt Svédországban az Alla Hjärtans Dag, azaz „minden szívek napja” titulust viseli, és az oviban is szívecskékkel dolgoznak ilyenkor a lurkók), akkor hátha még van idő egyet-kettőt beszerezni, ha meg nem, akkor legalább van mit feljegyezni a következő ünnepek beszerzési listájára ?