Móra Könyvkiadó mesegyűjteményei (2020)

…Persze, adja magát a kérdés, hogy három nagy könyvet „kis hely”-nek tartunk-e. De szerintem száztizenhét mese igencsak konkrét mennyiség, úgyhogy jómagam megszavazom ide! ?

Merthogy ennyire nagyon-nagyon sok mesét hoztam ma: SZÁZ-TI-ZEN-HÉT történetet, rövidet-hosszút, háromfajta csokorba gyűjtve: egy világmesés, egy ókori mondás, egy klímakímélős.

Egyet már kiolvastunk Cucuval – egyet most olvasunk – egyet meg óvatosan adagolok neki. No de melyik melyik? Lássuk csak:

Varázslatos utazás (Láng Anna, Móra)

Varázslatos utazás: Esti mesék a világ minden tájáról (Láng Anna illusztrációival)

Meséltem nektek, hogy karácsony előtt Cucuval elolvastuk élete második „fejezetes” könyvét – nos, harmadiknak megemeltük a lécet, és ezt a gyönyörű behemótot választottuk!

Miért behemót? Mert hetvenegy mesét rejt magában, féloldalastól két oldalas terjedelemben, a világ minden tájáról – ismerős, (nyugat-)európai tájakról indulva, aztán Afrikába ruccanva, onnan keletre, majd egy eszkimós detúrral megérkezvén Amerikába, végül pedig Ausztráliában térve ér véget a mese-kirándulás.

Ami pedig összefonja ezt a sok-sok világ-népe-mesét, az Láng Anna varázslatos képi világa – remélem, a képekből is kitűnik, milyen különleges hangulatot teremtett kicsiknek-nagyoknak! Még a hosszabb meséken is átsegítették Cucut a rajzok, mindig volt mit csodálni, vizsgálni, nézegetni… Naaagy csillagosötös!

Csillagok meséi (Móra)

Csillagok meséi (Andy Wilx – Anita Ganeri)

Gyerekként ODAVOLTAM a görög mítoszokért. Emlékszem, hevesen harcoltam általános iskolásként, hogy görög isteneknek öltözzünk egyik farsangkor, és amikor összejött, holmi Héra vagy Athéné helyett Hébéként jöttem, az ifjúság istennőjének (muhahaha).

Már csak ezért is örültem, amikor kézbe vehettem ezt a könyvet, mert ez is görög mondákkal indít (Cucuval épp Héraklész történeténél tartunk, tegnap meg Iaszónét olvastuk) – de amitől igazán tátva maradt a szám, az a mély aranyszín, ami átszövi a könyvet, és a markáns (nekem elsőre túlságosan is) grafikák. Masszív, legendákat idéző látványosság ez a könyv, majdhogynem album lehetne!

Ami a szöveget illeti: szerintem inkább 7-8, mint 6-7 éveseknek való, szókincsben is, stílusban is, de ettől mi még nagyon élvezzük a Cucu-lánnyal – és emiatt is tökéletes esti mese, merthát igencsak könnyű beleandalodni a szövegbe neki is, nekem is…

Amikor a kukák világgá mentek (Móra)

Amikor a kukák világgá mentek (kortárs szerzők és illusztrátorok)

Szörnyű egy szó az „antológia”, engem mindig a hideg ráz tőle ? Pedig igazán szuper dolgot jelent: több szerző műve egy fő téma-fonálra felhúzva, ami ebben az esetben a Nagybetűs Környezetvédelem.

Emiatt nálam félig az „érzékenyítő” könyvek közé esik, amiket – mint már mondottam volt – ritkán érzek magaménak. No de ez a könyv bőven több, mint kortárs tanmese-gyűjtemény! Marék Veronikától Kiss Judit Ágnesen át Nyulász Péterig és Zalka Csenge Virágig sok-sok nívós alkotó írása került bele, az illusztrációkról nem is beszélve. (Kedvencem a rókás kép, amit itt is láthattok ?)

De amit még jobban értékelek ebben az… antológiában (brrr ?), az az olvasói igények felmérése: hogy minden meséhez odaírták, hány éveseknek ajánlják – ami a klímaszorongás korában igazán okos gesztus.

(Abban is kuriózum ez a kuka-könyv egyébként, hogy egy könyvmecénási program keretében jött létre, így a végén konkrét névsort találunk írott emléktábla gyanánt, hogy az utókor is tudja, kiknek köszönhetjük a könyv megjelenését.)

Könyvmecénások 2020.

…Észrevehettétek, hogy eddig csak magamról beszéltem: azért, mert Cucuval még csak a három hatéveseknek szóló mesét kóstolgattuk, így hát a nagyját csak én élvezhetem. De ez a hozzáállás is tetszik igazából: egy újfajta generációs könyv, amely együtt nő a világgal. Már ha hagyjuk neki.


Ezeket a könyveket recenzióra kaptuk a Móra Könyvkiadótól, amit ezúton is hálásan köszönünk!