A szokás nagy úr, nemdebár!

Bár néhány hónapja hátrébb léptem a mesekönyvek bemutatásától, amikor szembesültem azzal, mennyi csudaság jelenik meg idén (is) a hazai mesekönyvpiacon, eszembe jutott valami. Mi lenne, ha megkérnék másokat, akik hozzám hasonlóan hosszú ideje foglalkoznak mesék bemutatásával az instauniverzumban, hogy fogjunk össze, mutassák meg saját kedvenceiket az idei felhozatalból, és árulják el, miért pont azt a könyvet választották, amit? Így rajtuk keresztül csatlakozhatnék be én is a karácsonyi könyvforgatagba…

Úgyhogy ezt tettem – és hatalmas szerencsémre mindenki igent mondott! Úgyhogy következzék egy igazán „mesemami”-s válogatás a 2022-s év karácsonyi újdonságaiból, tőlük nektek – meg azért icipicit tőlem is ?

Gondár Flóra (@ameseutjan): Közeleg a karácsony – Giada Francia és Claudia Bordin, Manó Könyvek, 2022.

„Azért esett a választásom a Manó Könyvek Közeleg a karácsony című kötetére, mert úgy gondolom, ez az idei ünnepi felhozatal legimpozánsabb mesekönyve. Nagyalakú, keménytáblás kivitel, Claudia Bordin utánozhatatlan illusztrációi és kinyitható adventi ablakocskák várják a mini olvasókat!”

(Flóra teljes posztját felfedezhetitek ITT – egyébként meg psszt, van neki SAJÁT adventi meséje is, csak szólok!)

Virág-Csapuka Rita (@benkakonyvek): Karácsony utca – Jonathan Emmett és Ingela P. Arrhenius, Móra, 2022.

„2,5 éves ikerpárom kedvenc elfoglaltsága mostanában a mesehallgatás és a szerepjáték. Legjobban a verses meséket szeretik és órákat el tudnak játszani az állatokkal és a babákkal. Azért választottam ezt a könyvet, mert ez mindet tudja egyszerre.”

(Rita bővebben is kifejtette, mit gondol erről a gyönyörű lapozóról ITT, ha babakönyvet kerestek az ünnepekre, mindenképp nézzetek bele!)

Tóth-Pákai Adrienn (@nuskamiskaland): Karácsonyi mese – Takács Viktória, Scolar, 2022.

„A „hányat kell aludni még?” -lemez nálunk november közepe óta pörög. Rögtön elő is kerültek a karácsonyi könyveink, amihez minden évben csatlakozik néhány friss szerzemény is. 

Takács Viktória Hagyományaink sorozata már rég belopta magát a szívünkbe, sokszor olvassuk a nagy ünnepek előtt (szerencsére a magyar hagyományoknak gazdag a tárháza, így aztán megjelent már a Luca-, Betlehemi-, Farsangi-, Busó-, Húsvéti-, Pünkösdi-, Májusfa-, Szüreti mese), egyszerűen hiánypótló. Gyűjtők lettünk, így aztán a frissen megjelent Regölős mese és a Karácsonyi mese sem hiányozhat a házi könyvtárunkból, utóbbival kezdtük meg az ünnepekre hangolódást.” 

„Szépséges, örök, árad belőle a kedvesség és egyszerűen befogadható egy hagyományokkal ismerkedő városi gyereknek. Néhány jelenet felvillan a Betlehemi és a Luca mesékből is, és napjaink szokásai is helyet kaptak. 

Az én kis lelkes mesehallgatóim 3.5 és lassan 7 évesek, jószívvel ajánlom a Karácsonyi mesét ennek a korosztálynak és persze mindenkinek, aki alig várja a karácsonyt.”

(Kukucs, ITT van Adrienn teljes posztja is! Csodafotók, csodavélemény!)

Bátori Anna (@mesepatika): Karácsonynak ünnepe – Válogatás, Cerkabella, 2022.

„A Cerkabella Kiadó karácsonyi antológiája igazi ünnepi asztal: mint amikor dédanyáink vitrin mélyén pihenő finom rajzolatú porcelánjai megtelnek gondosan összeválogatott, és körültekintően elkészített étkekkel. Mindenből csak egy keveset! Akadnak itt kacagtató, szívfacsaró, elgondolkodtató, rég szeretett, és most először ízlelt falatok, komótosabban és könnyedén emészthetőek.”

„Fény és árnyék, mélységek és magasságok, kortársak és klasszikusok, magyar és európai szerzők verses és prózai művei, négy eltérő stílusú illusztrátor tálalásában.”

4 éves kortól egészen a kisiskolás kor végéig, vagy talán még azon túl is (felnőtt fejjel hol a könnyeim csordultak ki, hol hangosan felnevettem, hol meg hosszan eltöprengtem…) képes nem csupán karácsonyi hangulatot teremteni, hanem az ÜNNEP igazán bensőséges arcát is közel hozni.”

(Anna teljes posztját is megcsodálhatjátok ITT – uzsgyi!)

Kovács Birgitt (@sophie_meseszigete): Vombat a hóban – Hiltrud Baier és Stefanie Keschke, Móra, 2022.

„Idén a könyvespolcunkra költözött egy igazán szép és humoros adventi mesekönyv, melynek főszereplője Vombi, a kis vombatgyerek .

Ez nem egy szokványos karácsonyi mesekönyv, amely a varázslatról, karácsonyi csodákról szól. Sokkal inkább az álmaink megvalósításáról, a világ felfedezéséről, barátokról és persze a karácsonyról is, csak másképp.” 

(Birgitt posztját se feledjétek, még több fotó van benne ITT!)

Fejős Panni (@konyvesmami): Hanga régi karácsonyai – Wéber Anikó és Keszeg Ágnes, Pagony, 2020

„Hanga egy hópehely, aki a lehető legkülönlegesebb szemszögből tekinthet le kishazánkra. És nem csak a nézőpontja egyedi, hanem az időutazásra való képessége is!”

„Vele együtt mi is betekinthetünk a ‘régi szép idők’ teleibe és persze karácsonyaiba is! Wéber Anikó gyönyörűséges meséje igazi összebújós, kuckózós olvasmány! Amit Keszeg Ágnes csodálatos rajzai még elevenebbé varázsol!”

„Pont olyan könyv ez, amire minden az időszakban szükségünk lehet! Mesebeli karácsonyra készülődve!”


Nagy-nagy köszönet minden lelkes „mesemami”-nak, aki részt vett ennek a a blogposztnak a megírásában! Mindenképp látogassatok el az eredeti posztjaikra is, még több fotóért és személyes véleményért az idei karácsonyi mesecsodákkal kapcsolatban!