…Hogyamilyen?!

Hát a „LEGBELLÁBB”! Vagy mondjam inkább úgy, hogy „legcerkabellább”? ?

Nomerthogy a Cerkabella kiadótól kapott kedvenc 3+1 gyerekkönyvünket hoztam el nektek így a nyár derekán, bízván abban, hogy a harmincnyolcadik fagyizás, strandolás, kirándulás éspervagy homokvár-építés után nálatok is PONT ezekre vágynak már az apró könyvfalók: gyönyörű, tartalmas, igényes gyerekkönyvekre, amelyek egy hűsebb világba repítenek, kalózostul-legendástul-mindenestül! ?‍☠️

Egyik jobb, mint a másik, szóval nosza hajrá, csapjunk is bele a nyári meselecsóba!

Veszpi Gyula: Főkalóz kapitány — Kalandmesék

Ha tengerparton jártok (vagy netán az otthon berkeiből vágyakoztok sósabb vizekre!) és épp nagycsoportos-kisiskolás gyerkőcök téblábolnak körülöttetek mesékre éhesen, akkor ezt a csuda kalózkönyvet sok szeretettel ajánlom: először Benuval (5), aztán Cucuval (8) olvastuk ki néhány nap leforgása alatt, és komolyan mondom, azóta is rötyögünk, ha szóba kerül ?

Könnyed kis kalózmeséket rejt a könyvecske, a keretmesét a fogatlansága okán pösze Főkalóz kapitány elvarázsolt hajója adja, amit a Szivárvány-tóig repít egy fránya forgószél, ott pedig sárkányokkal, polipokkal és még bölcs öreg jedikkel (!) is találkozik a legénység, mielőtt végül visszakeverednek régi vad vizeikre. Cucunak a Kalózcsajok és Kalóznagyik, Benunak a zoknibolond polip tetszett legjobban, nekem meg az, ahogyan a hagyományos tündérmesék elemei kavarodtak kortársabb motívumokkal (khm, egy kis Batman-utalás, esetleg?). Bár a szövegfont kissé szúrta a szemem, Mándi-Kövesdi Dóra illusztrációi bájosan bohókásak voltak – tőlünk mindenképp öt aranyfogat kap ez a könyvecske!

Tengerecki — Kalandok Magyarországon

Emlegettem már Instagramon ezt a hiperszuper „legendárium”-ot, amihez napjaink legjobb kortárs szerzői alkottak különböző eredetmítoszokat Magyarország neves helyeiről. Kicsit ugyan fázni szoktam az antológiáktól (már csak a nevük miatt is ?), ám annyira erős felütéssel indít a Tengerecki – ti. a néhány napja elhunyt Böszörményi Gyula Hööörp meséjével, amiben az Aggteleki-tó sárkányos múltját ismerhetjük meg – hogy már az első olvasás után megnyugodtam, és azóta legalább annyira várom az újabb legendák felfedezését napról napra, mint kalandor Benukám (akivel hetek óta olvassuk kitartóan).

Muszáj megemlítenem a zseniális Takács Mari illusztrációit is, aki nemcsak a könyv belbecsét emeli humoros (és informatív) grafikáival, hanem a kihajtható borító belsejére is térképet alkotott, sőt, az egyik borítófül igazi bakancslista, ahol kipipálhatjuk a helyszíneket, ahol már élőben is jártunk! ? Hivatalosan „hatpluszosoknak” szól a Tengerecki, de az ippeghogy ötéves Benuval is élvezettel gyűrjük már hetek óta, szóval ovis vagy iskolás táborok előtt-után-közben igazi telitalálat lehet!

Scheer Katalin: Nefelé

Vannak olyan könyvek, amelyek már a címükkel elvarázsolnak: ilyen a Nefelé is, amelyet – beismerem – effektíve a címadó név miatt akartam megismerni, nem is gondolva arra, milyen lehet belülről. (Egyfajta bölcsész-sznobizmus ez részemről, valahogy azt gondolom, ha már a címben ennyi nyelvi leleményesség van, a könyv maga is biztosan nívós!) Pedig a Nefelé igazi értéke messze túlmutat a szójátékokon: a gyermekkori depresszió delikát témáját helyezi tündérmesébe, de olyan gyengéden, annyira történetbe illően, hogy csak felnőttként tűnik fel, mit is takar a főszereplő-kisfiú, Boldizsár „kedvetlensége”.

Még csak az ötödik fejezetnél tartunk Cucuval, de már megismerkedtünk a morcokkal, a nyári Budapestben valahol megbúvó arborétummal, ami Szofi főszereplő-kislány szíve csücske, meg persze Nefelé tündérkével, aki (most figyeljetek!) egy kertes teremtés-mítoszt is elhadart már Szofinak, amiből megtudjuk, hogyan és miért is van minden kisgyereknek saját tündére? Kissé talán nagyobbaknak, mondjuk iskolásoknak olvasnám magamtól ezt az érzékeny (de cseppet sem érzékenyítő, brrrr!) tündérmesét, meg persze a szüleiknek – én a részemről már alig várom, hogy a végére érjünk, és Boldizsárnak újra legyen kedve Szofival játszani!

Matty Long: Szuper Boldog Varázserdő

És íme, a +1-edik könyv amit mutatni akartam, ami se nem kötődik a nyárhoz, se nem friss megjelenés, az én szívemben viszont különleges helyet foglal el: ugyanis ez volt a Bukkancs egyik első nyereményjátékának a fődíja, és már akkor odavoltam a már-már képregénybe illő grafikáért, pedig Cucuék még bőven kicsik voltak hozzá ? Azóta viszont akadt olyan hét, amikor egymás kezéből kapdosták ki Benuval, és annyi alkalommal kellett már esti mesének olvasnom, hogy a kezdeti lelkesedésem kissé, khm, kifakult (de csak kicsit!), bármennyire szeretem.

Ahogyan a Kufli-könyvek vagy Bogyó és Babóca is ízlés kérdésévé váltak, úgy ez a hiperszuper-erdős könyv se fog mindenkinek ugyanannyira tetszeni, és ez így van jól – olyan gyereket viszont még nem láttam, akit ne húzott volna be ez a színricsajos világ, ahol az Öreg Tölgy küldi felesleges küldetésre hőseit, míg valójában ő a Nagy Gonosz, akit a végén persze elér méltó büntetése… Apákkal közös olvasásra különösen ajánlom, nálunk a családban többeket is begyűrt ?

Végszóként meg ennyi: mesékben, mókában, varázsvilágokban gazdag nyarat kívánok mindenkinek, Balatonon innen és túl! Akár ezekkel a „legbellább” csudikönyvekkel, akár másokkal – remélem, sikerül tetőtől-talpig (és kívül-belül) felfrissülni! Mi mindenesetre azon leszünk…?


Könyvek: Veszpi Gyula: Főkalóz kapitány – Kalandmesék (2021), Tengerecki – Kalandok Magyarországon (Kortárs mesék és mondák) (2021), Scheer Katalin: Nefelé – Kalandos történet kedves és kedvetlen gyerekeknek (2017), Matty Long: Szuper Boldog Varázserdő (2018), Cerkabella.

Korosztály: 3+, 6+, 5+, 5+

A könyveket recenzióra kaptuk a kiadótól, ezúton is köszönjük!