Mitől működik egy mondóka? Miben több, mint néhány összefűzött rímpár?

„Esik, esik, fúj a szél,
Kabát nélkül ne legyél!”

… ez például már annak számít? (Kinéztem az ablakon, és megszállt az őszi inspiráció ?)

Nos, nem vagyok irodalmár, sem esztéta vagy bárminemű mondókaszakértő, de szerintem a legjobb legmaradandóbb mondókák:

  1. nyelvileg leleményesek (lásd ecc-pecc-kimehecc), és
  2. tűpontos ritmusúak (hogy jól belemásszanak azokba a mini dobhártyákba, amiket úgy szeretünk, ugye?)!

És akkor ezennel kijelentem, hogy a fentiek értelmében (legalábbis szerintem ?) Nyulász Péter A baba bab-sorozatán semmiképp nem fog majd az idő vasfoga – bizonyítékképp meg elárulom, hogy már a Bukkancs legeslegelső bemutatott könyvei között is ott díszelgett a „babababos” Morzsa kutya-kötet, amit akkor még Benu csócsált nagyban! #régiszépidők!

Persze, ezzel a (várva-várt!) harmadik résszel, mint láthatjátok, már más ismerkedik:

Bezony, Samu – aki még csak néhány hete kapott rá a könyvek ízére, mármint metaforische értem, rágni nem nagyon rágja őket (még) – olyan örömmel lapozgatja ezt a Medvers-könyvet, hogy majdnem sajnálom, amikor elveszem tőle, hogy a mondókákat is olvasgassuk belőle, ne csak csodáljuk a gyönyörűséges grafikákat benne!

Nekem a csizmás és motoros versikék a kedvenceim, de a kiszámolós is szuperjó, Samunak meg… Hát, Samunak egyelőre a rövidebbek tetszenek inkább (mert gyorsabban lehet őket lapozni), de úgy látom, ami késik, nem múlik, egyre nyugodtabban lehet neki recsitálni a hosszabb (értsd: több mint négysoros) ópuszokat is ?

Szóval ezer hála és éljen-éljen, hogy Nyulász Péter, Schall Eszter illusztrátor és a Betűtészta Kiadó végre meg tudták jelentetni ezt a harmadik, közös mondókáskönyvüket! Most pedig megyek, olvasom is tovább a legifjabb delikvensünknek, mert persze megint nála van:

Könyv: A baba bab – Medvers, Nyulász Péter, Betűtészta Kiadó, 2021.

Korosztály: 0+

Ezt a könyvet recenzióra kaptuk a kiadótól, ezúton is köszönjük!