Több mint maszat!

Már sokszor mondtam sok helyen, mennyire nincs kézügyességem 🙂

Festékkel és tollakkal még csak-csak elbánok – sőt, mostanra már spéci trükkjeim is vannak a “gyerekkel festés” nemes tudományára vonatkozólag! De minden, ami ezen túl van, oly messzinek tűnt eddig nekem, mint ide a Négyszögletű Kerek Erdő, vagy a Százholdas Pagony, vagy a Kuflikupac…

Aztán Kollár Bori elküldte nekem ezt a csudakönyvét, én átlapoztam, megcsodáltam, odavoltam, és úgy gondoltam, azért hátha van itt néhány dolog, amiket én is alkotni tudnék a gyerkőcökkel.

Merthogy Cucu és Benu – mint bármelyik más hat- és hároméves – azért igencsak szeretnek alkotni. (Halleluja!) Cucu kedvencei a rajzolás és *sóhaj* “vasalós gyöngyözés”, Benué meg a képen is látható mázolás, illetve jelenleg mindketten imádnak méhviasz lapokból gyertyákat tekerni és elárasztani velük a barátaikat, de ez már másik történet 😀

A gyertyázáshoz gyerekkori emlékeimet hívtam segítségül, a “vasalós gyöngyözés” mesterségét Cucu oviban és iskolában tanulta ki, de a mázoláshoz, büszkén jelenthetem, már saját fejlesztésű praktikáink vannak:

  • Minél kevesebb ruhában essünk neki (lásd fenti ábra)!
  • Ragasszuk a (lehetőleg vastag) papírt az asztalra!
  • Vízfestékhez szerezzünk be akvarellpapírt (nem ázik át olyan gyorsan)!
  • Maradjunk meg a három alapszínnél – ezt egyébként a svéd akvarell-múzeum műhelyében láttuk először, mennyire szuper ötlet, mint ahogy a következő is:
  • Jó minőségű festékekkel és (vastag) ecsetekkel sokkal szebbeket alkotnak kicsik és nagyok!

És akkor itt érkezünk vissza Bori Alkoss szabadon!-jához, ugyanis ez utóbbi tippeket nála is megtaláltam – meg még úgy hatmillió más, nagyon praktikus meglátást, javaslatot, ötletet és miegymást.

Több ez, mint ötlettár: lapul benne például gyengéd magyarázat arról, miért is szükséges velejárója a gyerekkori alkotásoknak a kosz és káosz, lista otthoni kreatív eszköztárakhoz (kor szerinti bontásban!), és persze sok-sok művészien befotózott szépség, amiket gyerekekkel együtt alkothatunk – a két kedvencemet láthatjátok fent, remélem, a téli szünet alatt mindkettőt kipróbálhatjuk Benuékkal.

Szóval emberek, ti akik hozzám hasonlóan úgy érzitek, egy rövidre zárt festődélutánban kimerül szülői kreativitásotok – lapozzátok át ezt a könyvet, hátha bennetek is okoz majd egy kisebb pálfordulást! 😉

Egyébként, csak hogy lássátok, ez itt nem a vizet-prédikál-és-bort-iszik helye, elárulom, hogy Borival egy közelgő együttműködés kapcsán hozott össze (virtuálisan) a sors, és hamarosan kiderül, milyen kreatív projektre hívott meg engem meg Emesét a JaMeséből ennek okán! #watchthisspace

Könyv: Alkoss szabadon!, Kollár Borbála, BOOOK Publishing 2019.
Korosztály: felnőtteknek

Ezt a könyvet recenzióra kaptuk a szerzőtől, ezúton is köszönjük!

Hozzászólok

(Az ímélcímed nem lesz nyilvános.)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .