Tóth Krisztina. Szalma Edit. Kígyóuborka.

…Igaziból nekem ez már elég volt ahhoz, hogy tudjam: be fogom szerezni ezt a könyvet. Tóth Krisztina nevét irodalomtanár édesanyámtól hallottam először (akivel a közös live-unk során ti is „találkozhattatok” nyáron), Szalma Edit rajzaiba az első Kacagtató, illetve József Attila Altató-lapozgatója révén szerettünk bele – a kígyóuborka pedig, hát, jelenleg az egyetlen zöldség, amit szó nélkül behabzsol Cucu is, Benu is. Szóvalizé.

Szerencsére a Manó Könyvek nagyon kedvesen elküldte nekünk ezt az uborka-rímes kötetet, és azóta többször is átforgattuk a két lurkóval (meg egy mellettünk szuszogó Samuval). Kedves kis versikék vannak benne, amelyek gyönyörűen illeszkednek egy kisgyerek életritmusához – Benunak a Találtam, Cucunak pedig a Foghíj (lásd fent) és anyáknapi Az Elfelejtett Vers lettek a kedvencei, talán mert az életben is ezek az élmények kötik le őket leginkább. (Legalábbis most.)

Engem viszont ez az Évgyűrűk vers fogott meg leginkább, amit utolsónak ideraktam képben: mert egyszerűségében is pont erről az életritmusról szól, amin mindannyian átgurulunk. Az idei évben valahogy mindegyik állomáson elidőztünk kicsit, még az utolsón is – s lehet, nem baj az, ha ezt a mellettünk guruló apróságokkal is át tudjuk beszélni a vers kapcsán.

Szóval ha ti is gurulnátok egyet, egy-két uborka-szelet társaságában, akkor irány a legközelebbi zöldséges, és hajrá! …Khm, mármint könyvesbolt. Ofkorsz. A zöldséges után.

Könyv: Kígyóuborka, Tóth Krisztina, Manó Könyvek, 2020.
Korosztály: 3+

Ezt a könyvet recenzióra kaptuk a kiadótól, ezúton is köszönjük!