Tudjátok, mi a jó a gyerkőcökben?

(A babaszagon, puha pocikon, ragacsos puszikon és egyéb alapélményeken túl, természetesen 🙂 )

Megérkezik az első, és bámm, újjászületik a világ! Igazi (ön)metamorfózison esünk át: hirtelen azokon a szürkéskék szemeken keresztül látunk mi is mindent.

Aztán csörgedeznek tovább az évek, néha jön még egy (aztán még egy, meg még egy…), de az élmény nem változik: ahogyan nyílik ki előttük az univerzum, úgy előttünk is újra kitárul.

Emiatt szerettem bele azonnal Catarina Sobral Hihetetlen című gyerekkönyvébe: ugyanazzal a gyermeki rácsodálkozással meséli el mindenségünk keletkezését, mint amit Cucu arcán látok, amikor elmeséli, azap a vulkánokról tanultak az iskolában, vagy Benuén, amikor büszkén rámkiabálja (svédül), hogy DÉL-AMERIKAAA! 😀

Pedig az univerzum keletkezése nem éppen az a téma, ami könnyen költöztethető át gyereknyelvre, ugye? Itt jönnek képbe [kacsint] a rajzok, grafikák, amelyek tökéletesen elmossák a „művészi” és „gyerekes” közti szaggatott vonalat – olyan élmény vizslatni őket, hogy néha el is feledkezünk Cucuékkal a szövegről.

(És hogy cseresznyét is biggyesszek a dícsérő fagylaltkehely tetejére, ebben a videóban még animációs formában is megcsodálhatjuk őket!)

Ezt a hihetetlenül Hihetetlen könyvet a Vivandra kiadótól kaptuk, akik már jó ideje felfigyeltek a portugál Catarina Sobral munkásságára – akit, egyébként, a napokban neveztek a híres Astrid Lindgren-emlékdíj egyik idei esélyesévé, szóval már csak emiatt is ideje volt megismerkednünk vele! (Magyarországról Berg Juditot és Kárpáti Tibort jelölték, ami szintén nagy bravúr :))

És ennek apropóján úgy gondoltam, megajándékoznánk közösen a Vivandrával valakit közületek ezzel a könyvvel – úgyhogy ha a képeim megfogták a fantáziátokat, és csemeté(i)tek épp világismerő hangulatban van(nak) manapság, akkor futás át az Instagramra, ahol a sztorijaimban találjátok a részleteket!

(Azt már most elárulom, hogy szükség lesz a véleményetekre – dehát egy ilyen hihetetlen univerzumról mindenkinek van véleménye, nemdebár? 🙂 )

Könyv: Hihetetlen, Catarina Sobral, Vivandra Könyvek, 2020.
Korosztály: 6+

Ezt a könyvet recenzióra kaptuk a kiadótól, ezúton is köszönjük!