Annyit halljuk ezt a kérdést (kimondva-kimondatlanul) a hétköznapok során, hogy kifejezetten örültem, amikor erre a mesekönyvre találtam! Kíváncsi voltam, mihez kezdenek ezzel az anyatémával az alkotók, hogyan fognak meg gyerekkézzel egy felnőtteknek is sokoldalú golyócskát?

Jelentem: egész jól! Nyomokban a Királylány születikre emlékeztet ez a könyv, abban legalábbis, hogy művészien megvilágított archetípusokat sorol fel: Biciklis anyuka, Kalóz anyuka, Tündér anyuka… És mindegyikhez fűz egy aranyos leírást, hogy mégis milyen az a bizonyos anyuka, aztán néhány vicces információt még odacsap a végére, minirecepttől “fun fact”-listáig, ami épp odaillik!


Mi Cucuval olvasgatjuk mostanában (mint például ma este is), az ő kedvence a(z utolsó képen látható) Kalóz anyuka, aki reggel és este kiskalózait istápolja, napközben meg mindenféle izgiséget intéz a kikötőben, rumos kávét kortyolgatva (ennél jóval kevésbé didaktikus, ne aggódjatok)! A képek hol gyönyörűek, hol kellemesen bizarrak (khm, hajrolleres Csipkerózsika anyuka, valaki?), időnként pedig egy-egy anyuka-ábra is becsusszan, mint például a fenti “térkép” az anyatáskák varázslatos világáról!

Szóval összességében azt mondanám, kissé kuriózum-kiadvány ez az Anyukák világa, de mindenképp megállja a helyét a hagyományosabb mesék mellett a csudipolcunkon. (Azt egy kicsit sajnálom, hogy a fordítás az “anyuka” szót választotta, és nem mamát, anyát vagy valami hasonlót, dehát ennyi baj legyen!) Van belőle több rész is egyébként, vagy legalábbis egy nagyszülős verzió – no de elég is a beszéd, inkább azt meséljétek el, ti milyen anyukák vagytok? Rágógumis? Kandallós? Vagy van köztünk egy Csokoládé anyuka talán?